• Asociația Producătorilor de Ambalaje din Carton Ondulat din România
  • +40 799 751 751
  • office@apacor.ro
apacor

Modernizări de 11 milioane de euro în industria fabricării hârtiei

A fost anunțată o investiție de 11 milioane de euro în industria fabricării hârtiei și a cartonului ondulat. În următorii doi ani, fabrica de hârtie din Zărnești va trece printr-o serie de modernizări fiind vizate sistemul de canalizare, reactorul anaerob, incineratorul și stația de epurare a apelor tehnologice.

Investiția vine ca urmare a reclamațiilor din partea populației, a organizațiilor non-guvernamentale și inclusiv a administrației locale din Zărnești cu privire la problemele de mediu pe care le generează activitatea fabricii.

Astfel, modernizările au ca scop scăderea consumului de gaze și apă proaspătă, reducându-se astfel cu până la 20% pe an, amprenta de dioxid de carbon și cu pâna la 60% cantitatea de deșeuri tehnologice. 

Planul de eficientizare a operațiunilor la nivelul fabricii se întinde pe o perioadă de minim doi ani, calendarul final al implementării va putea fi stabilit în funcție de perioada necesară eliberării avizelor de către autoritățile de resort. 

Fabrica de hârtie din Zărnești a fost achiziționată în anul 2018 de britanicii de la DS Smith, în urma unei tranzacții în valoare de 208 milioane de euro. În prezent, ea asigură necesarul pentru aproape 50% din piața locală, fiind cea mai mare unitate de producție a hârtiei pentru ambalaje din România.