Conform Ordonanța nr. 1 din 11 august 2021, reciclarea corectă a tuturor ambalajelor și a deșeurilor va deveni o prioritate.
Pentru adoptarea principiului reciclării în proporții mari, statul românesc are nevoie de implementarea acestor noi modificări și completări aduse Legii cu nr.249/2015, ce vine ca un răspuns adus problemei gestionării incorecte a ambalajelor de-a lungul vremii.
Din perspectiva sectorului ambalajelor biodegradabile din hârtie sau carton, obiectivul reciclării pentru anul 2025 este la nivelul de 75% din totalul cantității. Ulterior, pentru anul 2030 se dorește creșterea nivelului de reciclare de până la 85% din totalul cantității.
În urma introducerii unei noi directive ce are ca temă reducerea deșeurilor de ambalaje, Comsia Europeană a propus pentru dezbatere, următoarele aspecte:
a) uniformizarea înțelesului cuvintelor și a sintagmelor: reciclabil, reutilizare, împachetat excesiv la nivel legislativ;
b) înlocuirea ambalajelor din plastic cu ambalaje din hârtie sau carton pentru a combate efectul de disruptor endocrin pe care îl au chimicalele folosite în prelucrarea plasticului care pot influența chiar și sistemul imunitar;
c) susținerea reciclării în vederea reducerii emisiilor de carbon;
d) Revizuirea propusă de EURIMA (Asociația Producătorilor din Europa Insulară) are în vedere conceptul de reciclare și reprezintă un semnal de alarmă în ceea ce privește fezabilitatea tehnică și viabilitatea economică a acestuia, din perspectiva companiilor.
Pentru a seta obiective ce pot fi măsurabile și specifice, această directivă va avea loc în al patrulea trimestru al anului 2021. În vederea reducerii impactului asupra mediului, se propun următoarele:
1. îmbunătățirea design-ului ambalajului astfel încât acesta să îndrume la reutilizare și reciclare ;
2. creșterea procentului de materie primă provenită din reciclare;
3. reducerea ambalajului excesiv;
4. reducerea deșeurilor de ambalaje.
Contact: office@apacor.ro
Copyright © 2021 APACOR.