• Asociația Producătorilor de Ambalaje din Carton Ondulat din România
  • +40 799 751 751
  • office@apacor.ro

Industria Cartonului Ondulat

I. În România

Industria de carton ondulat din România reunește producătorii de hârtie, producătorii de carton ondulat, confecționerii de ambalaje din carton ondulat, asociațiile de profil (ROMPAP, APRA, APACOR, etc.), precum și companiile de consultanță și comerț pentru acest sector de activitate.

Cei doi mari producători de hârtie pentru carton ondulat din România sunt: Vrancart SA și DS Smith.

Vrancart SA – În 1992 Combinatul de Celuloză și Hârtie Vrancea devine societate pe acțiuni: Vrancart SA. Având cea mai mare rețea de centre de colectare a deșeurilor de hârtie și carton, și cele mai performate facilități de reciclare, Vrancart este unul din principalii producători de hârtie la nivel național. Cu o cifră de afaceri de 57,3 mil EUR  înregistrată în anul fiscal 2020 ( -4% față de 2019 ), Vrancart este cel mai important furnizor național de hârtie și carton ondulat pentru producătorii de carton ondulat, respectiv ambalaje din carton ondulat.

DS Smith SRL   În 2018 grupul britanic DS Smith PLC  achiziționează fabrica de hârtie din Zărnești și fabrica de carton ondulat din Ghimbav: Ecopaper SA, respectiv Ecopack SA, în urma unei tranzacții în valoare de 208 mil Euro. Cele două companii devin: DS Smith Paper Zarnesti SRL și DS Smith Packaging Ghimbav SRL. DS Smith Packaging Ghimbav SRL și DS Smith Packaging Romania SRL, înregistrează împreună o cifră de afaceri cumulată de 53 milioane EUR în anul fiscal 2020, cu o scădere de 6%, respectiv 9% față de anul 2019. 

Cu un total de 1.515 de angajați, cele două companii, Vrancart și DS Smith, au înregistrat în 2020 un profit net în valoare de <> 8,4 mil EUR.
Al doilea nivel structural al industriei este reprezentat de producătorii de carton ondulat și ambalaje din carton ondulat:

Cele 11 companii menționate înregistrează cumulat o cifra de afaceri de 300,5 mil EUR și un profit net de 22 mil EUR având un nr. mediu de angajați de 2.410.

Cei de-al treilea nivel, și cel mai dinamic, este reprezentat de confecționerii de ambalaje de carton ondulat. Numărul acestora a evoluat exponențial, de la câteva zeci de producători la aproximativ 3.300 în ultimii 30 de ani. Din totalul produs de companiile producătoare de carton ondulat, 34% este achiziționat de către confecționeri și transformat în cutii și ambalaje de diferite dimensiuni.

Printre cei mai importanți confecționeri de ambalaje din carton ondulat enumerăm:

Cu CA 2020 > 1 mil Euro


Cu CA 2020 > 300.000 Euro


Cu CA 2020 < 300.000 Euro

799

mil de m²

14172

angajați

11

producători

3265

confecționeri

II. În Europa

Integrarea computerelor în cadrul sistemul de producție a revoluționat industria permițând funcționarea continuă, cu opriri mai puține și mai scurte, ale utilajelor. Impactul acestora a fost, de asemenea, considerabil asupra designului ambalajului și a prelucrării comenzilor.

În ultimul deceniu, noile tehnici de imprimare sunt responsabile pentru evoluțiile cele mai importante. Schimbarea rolului ambalajelor de la logistică, la marketing au adus îmbunătățirile necesare în ceea ce privește calitatea plăcilor grafice imprimate pe ambalajele din carton ondulat.

Cei mai mari trei producători de hârtie și carton ondulat la nivel european sunt: 

Smurfit Kappa Group

DS Smith PLC

Klingele Papierwerke GmbH and Co.KG

Cele trei companii au înregistrat în 2019 o cifră de afaceri de 15.373 milliarde de EUR

În Europa producția industriei cartonului ondulat este de aproximativ 49,4 miliarde m2 pe an; reprezentând o suprafață de mărimea Elveției sau Danemarcei, 40% din ambalajele din carton ondulat sunt utilizate pentru protejarea produselor alimentare și contribuie la reducerea la minimum a deșeurilor. 

La nivel european rolul de reprezentat al producătorilor de carton ondulat revine Federației Europene a Producătorilor de Carton Ondulat – FEFCO. Înființată în anul 1952, FEFCO analizează toți factorii ce pot influența industria cartonului ondulat și promovează imaginea acesteia.

49442

mil de m²

91000

angajați

701

fabrici

412

producători

III. La nivel global

Conform raportului Corrugated Board Packaging Market – Size , Growth, Trends, and Forecast (2019 – 2024), piața globală de ambalaje din carton ondulat va ajunge în 2024 la o valoare de 266,2 miliarde de Euro.

Rata compusă de creștere anuală, RCCA, va înregistra o valoare de 4,41% în perioada de previziune 2019-2024. Potrivit studiului efectuat de compania Asia Pulp and Paper (APP), creșterea gradului de conștientizare a consumatorilor și noile reglementări cu privire la protejarea mediului, încurajează utilizarea produselor de ambalare ecologice, determinând creșterea pieței de ambalaje din carton ondulat.

Cei mai mari producători de ambalaje din carton ondulat, la nivel global, sunt:

Nippon Paper Industries Ltd – Japonia – 1,007.33 billions USD

International Paper Company – SUA – 20,580 millions USD

WestRock Company – SUA – 14,860 millions USD

Oji Holdings Corporation – Japonia – 13,630 millions  USD

Smurfit Kappa Group – Irlanda – 8,530 millions EUR

Packaging Corporation of America – SUA – 6,964 millions USD

Mondi Group – UK – 6,663 millions EUR

DS Smith PLC – UK – 6,043 millions GBP

Sealed Air Corporation – SUA – 4,790 millions USD

Cascades Inc. – Canada – 3,873 millions USD

Klabin SA – Brazillia – 2,500 millions USD

Klingele Papierwerke GmbH and Co.KG – Germania – 800 millions EUR

Rengo Co. Ltd – Japonia – 680 millions USD

Georgia-Pacific LLC – SUA – 436 millions USD

La nivel mondial rolul de reprezentat al producătorilor de carton ondulat revine Asociației Internaționale a Cartonului Ondulat – ICCA. Înființată în anul 1961, scopul său este de a oferi servicii și activități membrilor care pot fi conduse cel mai eficient de o organizație internațională. Serviciile susțin și îmbunătățesc activitatea membrilor asociației și contribuie la bunăstarea industriei de ambalare din carton ondulat la nivel mondial.